Kiška se švestkovou omáčkou

Kiška se švestkovou omáčkou

Ingredience

  • 1 kg kližka
  • 10 dkg uzený špek
  • 15 dkg uzený bůček
  • 1/2 mrkev
  • 1/2 petržel
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • 6–7 velkých zralých švestek
  • 10 sušených švestek
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 sušené chilli
  • Snítka rozmarýnu
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 malý badyán
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky zázvoru

Postup

Kližku očistěte od tuhých blan, osolte a opepřete. Na pánvi opečte špek na kostky, přidejte maso a zatáhněte ze všech stran.

Mrkev, petržel a šalotku nakrájejte na kolečka, švestky a bůček na kostičky, dejte do pekáče spolu s kořením (kromě badyánu). Přidejte maso se špekem. Pečte přikryté při 150–170 °C asi 3 hodiny, maso během pečení obracejte.

Výpek a zeleninu rozmixujte, přidejte víno a badyán, povařte 30 minut. Servírujte se špeclí, knedlíkem nebo bagetou.


Hovězí roštěná

Hovězí roštěná, bramborové rösti s lanýžem, jazyk, marinovaný celer, brokolice s čirokem, hovězí glazé

Ingredience

  • 800 g hovězího vysokého roštěnce
  • 800 g brambor
  • 1 lanýž
  • 200 g uzeného hovězího jazyka vařeného
  • 1 brokolice
  • 100 g celeru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 50 g špenátu
  • Hrst plocholisté petržele
  • 100 g čiroku
  • 100 g másla
  • Sůl, pepř
  • Šťáva z ½ citronu
  • 4–6 lžic solamylu
  • Cukr dle potřeby
  • Jablečný ocet

Postup

Brambory nastrouháme, přidáme lanýž, solamyl a sůl, zapečeme v páře 40 min nebo při 90 °C. Celer naložíme v octovém rozvaru.

Roštěnou osolíme a opepříme, dáme do folie na 50 °C na 40 min. Pak krátce orestujeme s máslem. Jazyk nakrájíme na drobné kostičky.

Brokolici blanšírujeme, špenát s petrželí promícháme s citronovou šťávou. Vývar svaříme s máslem na glazé. Čirok krátce osmahneme.

Servírujeme s rösti, jazykem s čirokem, brokolicí, celerem a roštěnou zakápnutou glazé.

Dobrou chuť přejí Kluci v akci – www.klucivakci.cz


Trhané hovězí maso

Trhané hovězí maso

Suroviny na přípravu masa

  • 1 kg hovězí maso (krk, kližka, podplečí, plec, zadní)
  • Olivový olej
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžíce hnědého cukru / sirup
  • ½ lžíce Worchesterové omáčky
  • Šťáva z 1 limetky
  • Sůl, pepř

Suroviny na servírování

  • Tortilla nebo čerstvá bageta
  • Strouhaný sýr
  • Čerstvá rajčata
  • Čerstvé papriky
  • Koriandr nebo petržel

Postup

Maso osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Potřeme směsí z protlaku, koření, limetky, worchesteru a cukru. Na alobal dáme cibuli a česnek, položíme maso, pevně zabalíme. Pečeme při 150 °C nebo v pomalém hrnci cca 4,5 hodiny.

Maso natrháme vidličkami na vlákna, výpek zredukujeme nebo rozmixujeme na omáčku. Podáváme v tortille nebo bagetě se zeleninou a sýrem.